Необходими продукти
- банани - 2 бр.
- шоколад - 2 бр. млечен
- Нарязвате бананите на кръгчета.
- Приготвяте, толкова клечки за зъби, колкото са кръгчетата
- Разтапяте шоколада в метален съд
- Потапяте всяко кръгче банан в шоколада и го забождате в клечка за зъби
- Оставяте в хладилник за около 30 минути.
Тирамису с портокалов аромат
Необходими продукти:
- бишкоти - 400 г
- Маскарпоне - 500 г сирене
- яйца - 3 бр.
- захар - 150 г
- ванилия
- портокали - настъргана портокалова (или лимонова) кора
- вино - 2 с.л. Марсала (или ликьор, ром или друг алкохол по избор)
- кафе - 2 ч.ч. еспресо, без захар
- какао - на прах
- шоколад
Начин на приготвяне:
- В купа се разбива сиренето до пухкав крем, като постепенно се добавя ванилията и малко настъргана портокалова кора. Жълтъците се разбиват със захарта до пухкава смес и внимателно се добавят към сиренето.
- Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сиренето на малки порции и сместа внимателно се разбърква. Съдът се покрива и се оставя за малко в хладилник.
- Кафето се смесва с виното или ликьора.
- В тавичка се нарежда пласт бишкоти, които предварително са натопени в кафето , след което се намазват с крем, а отгоре се посипва с какао на прах. Отгоре се нарежда пласт бишкоти и така до изчерпване на продуктите.
- Най-горния слой е от крема. Тавичката се покрива с домакинско фолио и се оставя в хладилника за няколко часа (най-добре за 24 часа). Преди сервиране се поръсва с какао на прах и настърган шоколад.
Кекс с шоколадова глазура
Необходими продукти:
- яйца - 8 броя
- сол - 1 щипка
- захар - 300 г
- шоколад - 200 г
- ядки - 200 г орехи или бадеми
- брашно - 250 г
- ванилия
- глазура - шоколадова (кувертюр или шоколад)
- Начин на приготвяне:
Разбийте мекото масло със захарта на гладък крем. Добавяйте един след друг жълтъците и разбивайте добре след всеки. Лъжица по лъжица се добавя и брашното, настъргания шоколад и ванилията. Добавете и разбъркайте леко с разбитите на сняг жълтъци с щипка сол. Добавете и смлените орехи или бадеми и разбъркайте внимателно. Сипете сместа в намазнена и предварително поръсена с брашно форма за кекс. Готовият десерт обърнете и внимателно залейте с шоколадовата глазура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар