Рецепти

 

  • Хиперлинкове към посочените рецепти можете да намерите в заглавията.

    Банани с шоколад

  •  
  •  


Необходими продукти

  • банани - 2 бр.
  • шоколад - 2 бр. млечен
 Начин на приготвяне:
  1. Нарязвате бананите на кръгчета. 
  2.  Приготвяте, толкова клечки за зъби, колкото са кръгчетата
  3. Разтапяте шоколада в метален съд
  4. Потапяте всяко кръгче банан в шоколада и го забождате в клечка за зъби
  5. Оставяте в хладилник за около 30 минути.


Тирамису с портокалов аромат




Необходими продукти:
  • бишкоти - 400 г
  • Маскарпоне - 500 г сирене
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • ванилия
  • портокали - настъргана портокалова (или лимонова) кора
  • вино - 2 с.л. Марсала (или ликьор, ром или друг алкохол по избор)
  • кафе - 2 ч.ч. еспресо, без захар
  • какао - на прах
  • шоколад
 
Начин на приготвяне:
  1. В купа се разбива сиренето до пухкав крем, като постепенно се добавя ванилията и малко настъргана портокалова кора. Жълтъците се разбиват със захарта до пухкава смес и внимателно се добавят към сиренето.
  2. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сиренето на малки порции и сместа внимателно се разбърква. Съдът се покрива и се оставя за малко в хладилник. 
  3. Кафето се смесва с виното или ликьора.
  4. В тавичка се нарежда пласт бишкоти, които предварително са натопени в кафето , след което се намазват с крем, а отгоре се посипва с какао на прах. Отгоре се нарежда пласт бишкоти и така до изчерпване на продуктите. 
  5. Най-горния слой е от крема. Тавичката се покрива с домакинско фолио и се оставя в хладилника за няколко часа (най-добре за 24 часа). Преди сервиране се поръсва с какао на прах и настърган шоколад.

Кекс с шоколадова глазура

    Необходими продукти:
  • яйца - 8 броя
  • сол - 1 щипка
  • захар - 300 г
  • шоколад - 200 г
  • ядки - 200 г орехи или бадеми
  • брашно - 250 г
  • ванилия
  • глазура - шоколадова (кувертюр или шоколад)
  •             

  •    Начин на приготвяне: 

     Разбийте мекото масло със захарта на гладък крем. Добавяйте един след друг жълтъците и разбивайте добре след всеки. Лъжица по лъжица се добавя и брашното, настъргания шоколад и ванилията. Добавете и разбъркайте леко с разбитите на сняг жълтъци с щипка сол. Добавете и смлените орехи или бадеми и разбъркайте внимателно. Сипете сместа в намазнена и предварително поръсена с брашно форма за кекс. Готовият десерт обърнете и внимателно залейте с шоколадовата глазура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар