сряда, 24 април 2013 г.

Музей на шоколада “Choco Story” – Париж

През 2010 г съпрузите Ван Велде откриват третия  си  музей  от “веригата” “Choco Story  -gourmet chocolate museum”  в Париж (първият  в Брюж,  Белгия през 2004г, вторият в Прага през 2008г ).  Намерението на съпрузите е  да “информират и споделят знанието за чудесната  храна на боговете, наречена какао”.
Музеят на шоколада във френската столица се намира на булевард “Бон нувел”. Експозицията разказва подробно за 4000-те години,  през които хората обработват какаови зърна и създават различни видове шоколад.
“Този продукт има огромно значение за човека.  Историята на шоколада по своята продължителност отстъпва само на историята на хляба”, продължават създателите на музея. Те постоянно пътуват  по света “на лов” за различни шоколадови находки, които с удоволствие прибавят към останалите шоколадови експонати. Във витрините  на музея присъстват шоколадови фигури,  статуетки, фотографии и видеа които се сменят два пъти годишно. Различни  книги за  шоколад могат да се закупят  по време на обиколката. В края  на всяка музйна  обиколка, майстор  шоколатиер показва различни техники за приготвяне на сладкото изкушение.  Учредителите на музея предоставят експонати за други музеи и национални изложби. Те твърдят че споделянето на страстта по шоколада е удоволствие за тях и това е начин да направят знанието и опита си достъпно за всеки желаещ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар